Середа, 15 Травня, 2024
ОсвітаСуспільство

МОН починає експеримент із захисту докторів філософії в разових вчених радах

Найближчим часом в Україні почнеться експеримент з атестації докторів філософії, які навчалися за новими PhD-програмами, через разові вчені ради.

Про це повідомляється на сайті МОН України.

Відповідну постанову, що визначає порядок такої атестації, прийняв під час засідання Кабінет Міністрів України сьогодні, 6 березня 2019 року.

Цей експеримент МОН планує проводити до 31 грудня 2020 року.

Передусім разові вчені ради відрізнятимуться від постійно діючих тим, що створюватимуться безпосередньо для розгляду конкретної роботи. Попри те, що у них входитиме менша кількість науковців, очікується, що їхня робота буде ефективнішою, оскільки усі члени одноразової вченої ради муситимуть бути спеціалістами з теми, яка захищається.

 «За законом нормативно-правову базу для захисту докторів філософії має розробити Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Зараз воно тільки починає свою роботу і потребує на це певного часу. Однак ми розуміємо, що вже є ті люди, які готові захищати дисертації за новими PhD-програмами, і вони не повинні чекати весь цей час. Саме тому ми починаємо експеримент, що передбачає створення разових вчених рад для атестації докторів філософії. У постанову Уряду ми заклали його проведення до кінця наступного року – цього часу Агентству має вистачити, щоб, зокрема, підготувати та впровадити новий порядок присудження наукових ступенів. Якщо цей порядок буде раніше, то й експеримент ми зможемо припинити достроково», – пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Залишити відповідь