Неділя, 28 Квітня, 2024
Здоров'я

Психотичні розлади у підлітків пов’язані із забрудненням повітря

Дослідники з Королівського коледжу в Лондоні встановили високу кореляцію між ступенем забруднення повітря і психотичними переживаннями у підлітків

Про це повідомляє JAMA Psychiatry.

Протягом досить довгого часу вчені фіксували більш високий рівень психічних захворювань у людей, що живуть в містах.

Однак в більшості попередніх досліджень основна увага приділялася розумінню потенційних соціальних проблем, які можуть стати причиною психічних розладів. Серед них – соціальна ізоляція, злочинність та інші фактори, які довгий час вважалися основними причинами високої кореляції між життям в місті і психічним здоров’ям.

У новому дослідженні вчені зосередилися на вплив на цей фактор забруднення повітря. В експерименті взяли участь більше 2 тис. підлітків, які народилися і проживають в Англії і Уельсі.

Результати дослідження показали міцний зв’язок між вищими рівнями двоокису азоту (NO2) і оксидів азоту (NOx) в повітрі і зростанням числа психічних розладів.

“Ми виявили, що психотичні переживання у підлітків частіше зустрічаються в міських районах. Хоча дослідження не показало, що забруднюючі речовини викликали у підлітків психотичний досвід, наші результати доводять, що забруднення повітря може бути фактором, що зв’язує життя міста та психотичні переживання”, – каже Джоан Ньюбері, провідний автор дослідження.

Залишити відповідь