Вівторок, 23 Квітня, 2024
Здоров'я

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли про різні напої та їхній вплив на організм

На своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун назвала шкідливі напої та назвала корисну альтернативу їм.

Чи можна пити воду з-під крана?

Тільки, якщо вона відстояна і кип’ячена, а краще — профільтрована. Навіть, якщо ви перевірили воду та вона чиста від бактеріального забруднення, пити її одразу з-під крана не можна. Так, відстоювання дозволяє шкідливим речовинам осісти. А фільтрування позбавляє воду від їхніх дрібних часточок, наприклад, іржі, а також іонів. Не забувайте вчасно змінювати фільтр, інакше ці часточки почнуть виходити із нього у воду, а не навпаки.

Чи можна пити мінеральну воду?

Мінеральні води за вмістом кальцію та магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Її рівень важливий передусім тим людям, які мають проблеми зі здоров’ям.

“Для когось мінералка із магнієм та кальцієм — це джерело корисних іонів, які добре засвоюються, а для когось — збільшення ризику каменів в нирках. Якщо у вас проблеми із тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи, порадьтеся із лікарем щодо жорсткості та мінерального складу води, який вам підійде. Зверніть також увагу, що натрієва мінеральна вода може підвищити тиск”, – наголосила Супрун.

Енергетики. Вони шкідливі.

ВООЗ застерігає: в енергетиках дуже багато цукру, кофеїн та інші стимулянти як-то гуарана, і при постійному споживанні вони систематично псують здоров’я.

Якщо постійно пити енергетики, то буде наступне, попереджає в.о. глави МОЗ:

  • переспоживання кофеїну, яке може проявитися в гіпертензії, підвищеному серцебитті, нудоті та навіть конвульсіях;
  • діабет другого типу: кофеїн знижує чутливість до інсуліну, а цукор енергетиків підвищує рівень глюкози в крові. В одній баночці — 28 грамів цукру, а денна норма споживання доданих цукрів — до 50 грамів, а краще — до 30;
  • викидні на пізньому терміні, мертвонародження чи народження дітей із низькою вагою;
  • пошкодження зубів;
  • порушення роботи серцево-судинної та нервової систем — серце болить, голова не працює, режим сну порушений, хочеться ще енергетика;
  • ожиріння;
  • агресивна поведінка, погане навчання;
  • поєднання енергетиків і спорту збільшує ризик черепно-мозкових травм;
  • схильність до інших залежностей. Також виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я застерігає людей від споживання солодких газованих напоїв. Це загрожує такими наслідками: ▪ ожирінням, в тому числі в дітей;
  • інсулінорезистентністю та ризиком діабету. Якщо пити дві склянки солодкого і шипучого щодня, то ризик діабету зростає на 26%; ▪ ризик подагри зростає на 80%, якщо щодня освіжатися “ситром”. Дослідження тривало 22 роки;
  • вищим ризиком серцево-судинних захворювань; ▪ звичкою до споживання солодкого;
  • вищий ризик карієсу;
  • фосфорна кислота солодких напоїв потребує врівноваження. Тому із кісток виходить кальцій;
  • солодкі напої можуть збільшувати ймовірність раку.

Соки теж не є здоровою альтернативою. Свіжовижаті те саме, але їх можна комбінувати з овочами і зменшувати тим самим вміст цукру. Все тому, що в них високий глікемічний індекс та глікемічне навантаження — це те саме, що поїсти цукерок — знову низька кислотність (яка шкодить зубам). Фрукти краще споживати цілими, або у вигляді фруктово-овочевих смузі”, – розповіла Супрун.

Дієтичні напої із замінниками цукру трішки кращі, але такі підсолоджувачі, як сахарин та цукралоза, впливають на мікрофлору кишківника. А від неї залежить наша схильність до діабету, ожиріння, депресії й прагнення нездорової їжі, попередила в.о. глави МОЗ.

Також Супрун назвала альтернативу воді, наприклад, самостійно приготований лимонад, узвар із сухофруктів, фільтрована кава.

“Найкращим джерелом мінералів є молочна сироватка: в одній склянці чверть денної норми кальцію та фосфору, і десята частина потреби в цинку, калію та магнію. Змішайте сироватку із соком, і отримаєте безпечний енергетик”, – підсумувала Супрун.

Залишити відповідь