П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

У Литві завершилося голосування на президентських виборах

Поліцейські отримали близько 50 повідомлень про можливі порушення

Голосування на минулих в неділю сьомих за роки незалежності президентських виборах завершилося в Литві. О 20:00 за місцевим часом (збігається з київським) закрилися близько 2 тис. виборчих дільниць, на яких 2,472 млн володіють правом голосу громадян могли зробити вибір на користь одного з дев’яти претендентів на пост глави держави, а також проголосувати на референдумах про введення подвійного громадянства і скорочення на 15% депутатського корпусу в парламенті.

Поріг явки для президентських виборів законами Литви не передбачений, вибори вважаються такими, що відбулися за будь-якої активності. Перешкодити їх юридичного визнання можуть лише значні порушення порядку голосування. Їх, згідно з даними Головної виборчої комісії, не відзначено. Поліція отримала близько 50 повідомлень про можливі порушення. Сигнали стосувалися незаконної агітації, яка в день виборів заборонена, і спроб підкупу виборців. Однак жодного попереднього слідства по ним розпочато не було.

Вже станом на 18:00 активність виборців з урахуванням тих, хто проголосував достроково сумарно становила 50,43%.

На пост глави держави претендують дев’ять кандидатів. На думку експертів і згідно з даними соціологічних опитувань, фаворитами є 54-річний економіст Гітанас Науседа, 44-річна екс-міністр фінансів Інгрида Шимон і 48-річний прем’єр-міністр Саулюс Скверняліс.

Нинішній президент Литви Даля Грібаускайте знаходиться на посту другий термін і на третій претендувати не може.

Залишити відповідь