Субота, 27 Квітня, 2024
Політика

Заступник помічника держсекретаря США закликав РФ негайно припинити окупацію півострова

Колишній заступник посла США в Україні Джордж Кент у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу закликав Росію негайно припинити окупацію.

Про це повідомляється на Twitter-каналі Посольства США в Україні.

«75 років тому, 18 травня 1944 року, радянський лідер Йосип Сталін наказав підрозділам НКВС вчинити злочин проти людства: депортувати цілий кримськотатарський народ у вагонах для худоби в Центральну Азію. Близько половини кримських татар загинули протягом першого року заслання, серед них була бабуся моєї дружини Маубе», – розповів американський дипломат.

Він зазначив, що сьогодні кримські татари зазнали нових випробувань за наказом Кремля в окупованому Криму. Російська влада вдається до погроз, залякування кримських татар в анексованому Криму. Близько 70 осіб є політичними в’язнями.

“У Кримській декларації в липні 2018 року держсекретар Помпео чітко заявив про однозначну позицію США: ми не визнаємо і не будемо визнавати незаконну анексію Криму Росією. Ми закликаємо Росію негайно припинити всі свої зловживання і припинити окупацію Криму. Ми вітаємо гідність, стійкість і силу кримськотатарського народу в умовах постійних переслідувань з боку Росії “, – заявив Кент.

Своє звернення заступник помічника держсекретаря США завершив фразою “Крим – це Україна!”, вимовивши її трьома мовами: англійською, українською і кримськотатарською.

Залишити відповідь