П’ятниця, 17 Травня, 2024
Екологія

Світові річки містять небезпечний рівень антибіотиків

Сотні річок в усьому світі, від Темзи до Тигра, містять небезпечно високий рівень антибіотиків – показують результати глобального дослідження ООН. Ліки знайшли на 2/3 досліджених ділянках у 72 країнах

Забруднення антибіотиками – це одна з головних причин, чому небезпечні бактерії розвивають стійкість до медикаментів, що робить їх неефективними у лікуванні. За даними ООН, зростання числа стійких до антибіотиків бактерій може призвести до загибелі 10 млн людей до 2050 року. У навколишнє середовище, річки та ґрунт, антибіотики потрапляють через відходи життєдіяльності людей і тварин, а також через витоки з очисних споруд підприємств з виробництва ліків.

«Це страшно і сумно. У нас можуть бути великі ділянки навколишнього середовища, у яких рівень антибіотиків досить високий, щоб впливати на резистентність», – говорить Алістер Боксолл, вчений-еколог з Йоркського університету, який очолював дослідження.

Дослідники перевірили 711 локацій у 72 країнах і у 65% з них виявили антибіотики. На 111 місцях концентрація антибіотиків перевищувала безпечний рівень.

Бідніші країни, як правило, мали вищий показник антибіотиків у річках, зокрема в Африці та Азії. Максимально високий рівень зафіксували у Бангладеші, де метронідазол, який використовується для лікування вагінальних інфекцій, перевищив безпечну межу у 300 разів.

Друга за величиною річка в Європі Дунай виявилася найбільш забрудненою в регіоні. Загалом на 8% протестованих зон у Європі показник антибіотиків перевищив допустимі межі. При цьому вчені зазначають, що навіть незначний вміст антибіотиків у водоймах становить небезпеку.

Залишити відповідь