Четвер, 18 Квітня, 2024
Політика

Судді повернули мантію та недоторканність часів Януковича

Верховний Суд повернув колишньому голові Вищого госпсуду Віктору Татькову суддівську недоторканність, а з частини елітного майна його близького оточення зняли арешт

Про це йдеться у програмі «Схеми: корупція в деталях», повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що ​Велика палата Верховного Суду 4 червня визнала незаконною і скасувала постанову Верховної Ради про звільнення Віктора Татькова з посади судді Вищого господарського суду України. Це рішення є остаточним та не підлягає оскарженню.

Як пояснюють юристи, це означає, що Татьков таким чином поновився у статусі судді і повернув суддівську недоторканність. У свою чергу це ускладнить роботу українському слідству – адже тепер для затримання Татькова, взяття його під варту чи арешту їм потрібно буде отримати ще згоду Вищої ради правосуддя, йдеться у програмі.

29 вересня 2016 року постановою Верховної Ради Віктор Татьков був звільнений з посади судді Вищого господарського суду України у зв’язку з порушенням ним вимог щодо несумісності. Але він майже одразу оскаржив рішення парламенту, аргументуючи це порушенням процедури його ухвалення. Зокрема, аргументом захисту було несвоєчасно повідомлення Татькова про розгляд у парламенті питання про його звільнення, яке, відповідно, розглядалось за відсутності судді та без обговорення. Крім того, адвокати Татькова у скарзі зазначили, що під час голосування окремі депутати голосували картками відсутніх колег.

Залишити відповідь