П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Зеленський назвав причину звільнення Луценка з посади генпрокурора

Причиною для звільнення Луценка з посади генерального прокурора України є відсутність у нього вищої юридичної освіти.

Про це повідомляється в оприлюдненому поданні.

У поданні зазначається, що згідно з законом України “Про прокуратуру”, генеральний прокурор є прокурором органу прокуратури (стаття 15), перебування прокурора на адміністративній посаді у прокуратурі не звільняє його від здійснення повноважень прокурора відповідної прокуратури (стаття 39), єдність системи прокуратури України забезпечується, зокрема, єдиним статусом прокурорів та тим, що Генеральна прокуратура входить до системи органів прокуратури. Звільнення генерального прокурора з адміністративної посади або припинення повноважень генерального прокурора на адміністративній посаді не припиняє його повноважень прокурора (стаття 42).

При цьому зазначається, що таким чином, генеральний прокурор є одним із прокурорів органів прокуратури, який обіймає найвищу адміністративну посаду в Генеральній прокуратурі та прокуратурі України загалом.

“Відповідно до закону України “Про прокуратуру” особа, що претендує на адміністративну посаду в прокуратурі, має відповідати загальним вимогам, що висуваються до особи, яка обіймає посаду прокурора. Такими вимогами є наявність вищої юридичної освіти, стаж роботи в галузі права, володіння державною мовою. Водночас закон містить і додаткові кваліфікаційні вимоги для прокурорів, що претендують на посади в прокуратурах вищого рівня – регіональних прокуратурах та Генеральній прокуратурі України”, – йдеться в документі.

Також у поданні зазначається, що, зокрема, закон України “Про прокуратуру” встановлює обов’язкові вимоги, яким повинен відповідати і генеральний прокурор – стаття 27 закону передбачає, що прокурором Генеральної прокуратури України може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менше п’яти років.

“Луценко не відповідає встановленим законом України “Про прокуратуру” вимогам до генерального прокурора України, а тому не може перебувати на цій посаді, а його призначення на посаду відбулось із порушенням Конституції України та закону України “Про прокуратуру”. У зв’язку з цим відповідно до статей 8, 102, 1311 Конституції України вношу подання про звільнення Луценка з посади генерального прокурора України”, – йдеться в президентському поданні.

Залишити відповідь