Субота, 20 Квітня, 2024
Мистецтво

Танцюристи з США та Канади вивчатимуть українські народні танці

Кожен українець мусить танцювати – у цьому переконані багато українців американської діаспори

Щоб опанувати польку і гопак, вони беруть позички в банку і приїздять вчитися в Україну, повідомляє VOA.

Американські танцюристи – любителі і професіонали – 10 місяців живуть у різних регіонах України, навчаються народних танців у різних хореографічних колективах. Щоб познайомитися з учасниками цьогорічної програми, кореспондент “Голосу Америки” Оксана Лігостова вирушила до Полтави. 

Релеве, пор-де-бра і пті-батмани. Артисти балету Полтавської обласної філармонії розігріваються перед репетицією. Скоро виступ: до щорічного фестивалю “Полтавська галушка” готують нову програму українських фольклорних танців. 

Серед українських танцюристів – гості з-за океану. Двоє канадійців і американець. Аби вивчати в Україні український танець, кожен заплатив 15 тисяч доларів з власного гаманця, декому навіть довелося позичатися в банку. 

“Я дуже люблю українські танці. Щоразу як вийду на сцену, стає так весело і радісно”, – каже танцюрист зі США Джоната Гейнал. 

Джонатан – із Клівленда, тут в Україні усі його кличуть Іван. Він шкільний учитель, а український танець для нього – хобі. Навчився від бабусі, уродженки Львівщини – ще малим показала йому “присядки” і “линок”. Джонатан далеко не вперше приїздить в Україну. І всерйоз подумує залишитися тут назавжди. 

“Танець робить мене як українця ближчим до своєї культури, нашої спадщини. Україна завжди була величезною частиною мого життя. Але і танець близький моєму серцю. І я не можу жити без одного і другого”, – розповідає Джонатан.

Залишити відповідь