Субота, 20 Квітня, 2024
Суспільство

70% українців підтримують повернення окупованих територій на сході держави під контроль України

Фонду “Демократичні ініціативи” презентував результати загальнонаціонального опитування, проведеного фондом спільно з Центром Разумкова.

Про це повідомила директор Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна.

“Щодо політичного майбутнього територій “ДНР” та “ЛНР”, то більшість громадян України віддають перевагу варіанту повернення окупованих територій на довоєнних умовах – 54%. Ще 17% бажають, щоб ці території повернулися до України, але отримали більше незалежності від Києва. Варіант автономії у складі України підтримують лише 12% українців, найбільше на Сході, але це лише 23%. На Сході теж діляться думки – між поверненням цих територій на колишніх умовах і поверненням з більшими повноваженнями”, – сказала Бекешкіна.

Водночас вона зазначила, що повернення на колишніх умовах або з більшими повноваженнями підтримується виборцями всіх політичних сил, а от автономію “ДНР” та “ЛНР” найбільше підтримують виборці “Опозиційної платформи – За життя”, це 31%. Серед прихильників цієї партії теж переважає думка, що або ці території повинні повернутися до України на колишніх умовах – 35%, або щоб вони отримали більше незалежності від Києва – 20%.

“Загалом перетворення цих територій на незалежні держави підтримує 5,5% виборців “Опозиційної платформи — За життя”, а входження до РФ – менше 1%”, – додала соціолог.

Залишити відповідь