Четвер, 25 Квітня, 2024
Суспільство

МОЗ пропонує для обговорення проект закону щодо санітарних норм

МОЗ пропонує вдосконалити правила утилізації та сортування сміття, утримання прибудинкових територій, парків та скверів.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

“Для громадського обговорення опубліковано проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць». Пропоновані зміни мають вдосконалити правила утилізації та сортування сміття, утримання прибудинкових територій, парків та скверів, впорядкувати систему озеленення, убезпечити забруднення підземних вод і джерел водопостачання, а також – створити умови для реалізації прав людей з інвалідністю нарівні з іншими громадянами. Крім того, проект наказу наближує українські норми до європейських”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що документ регулює норми та правила утримання територій населених місць.

“Люди з інвалідністю, батьки із дитячими візочками, велосипедисти та інші групи населення мають безпечно і комфортно пересуватись містом чи селищем. Наприклад, громадських туалетів має бути більше, а вбиральні без каналізації – заборонені. У кожній зоні зелених насаджень, де гуляють люди, обов’язково має бути хоча б один громадський стаціонарний туалет”, – наголосили у МОЗ.

Там також ініціюють заборону вигрібних ям.

“Вигрібні ями будуть заборонені. Безпечні для здоров’я альтернативи – локальні очисні споруди (наприклад, септик). Дворові туалети мають бути підключенні до місцевих очисних споруд. Ці норми вводяться для того, щоб убезпечити потрапляння небезпечних речовин у ґрунт та підземні води, а також джерела і колодязі”, – наголосили у відомстві.

Залишити відповідь