Середа, 15 Травня, 2024
Суспільство

За 4 роки понад 2 тис. військових звертались до суду, щоб отримати статус УБД

У період з березня 2014-го до березня 2018 року понад двох з половиною тисяч військових звертались до суду, щоб отримати статус учасника бойових дій.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Від березня 2014 року до березня 2018 року 2328 судових справ стосувалися встановлення факту участі в АТО (ООС) та отримання посвідчення учасника бойових дій.

Зокрема, 2065 справ надійшли в першу інстанцію, 260 – в апеляційну. 3 – в касаційну.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, 8834 судових справ у 2014-2018 роках стосувалися права на отримання одноразової грошової допомоги, в тому числі і допомоги членам сімей загиблих захисників.

Із них 6767 – перша інстанція, 2021 – апеляційна інстанція, 46 – касаційна інстанція.

Як повідомила співавторка звіту Христина Ковцун, така кількість звернень учасників бойових дій на сході до судів свідчить, серед іншого, про необхідність вдосконалювати законодавство і чітко виписувати права та обов’язки оборонців держави та ветеранів.

“Законодавча база потребує удосконалення й адаптації відповідно до актуальних проблем, з якими стикаються учасники російсько-української війни. Адже попри значну кількість законодавчих змін кількість судових справ щодо порушення прав ветеранів не зменшується. Водночас, нагадую, що для отримання статусу УБД важливо встановити факт участі у бойових діях, зібрати відповідні свідчення”, – наголосила Ковцун.

У звіті, представленому “Юридичною сотнею”, також ідеться про проблеми, що пов’язані з розірванням контракту та звільненням з військової служби через стан здоров’я та сімейні обставини.

Залишити відповідь