Четвер, 25 Квітня, 2024
Цікаве

Археологи проводять розкопки у Чернігові неподалік проспекту Перемоги

Дослідники виявили декілька приватних садиб часів Київської Русі XII – XIII ст.

Про це повідомляє портал ЧЕLine.

“Археологічні дослідження в центрі Чернігова біля “Даймонд клабу” тривають. Тут за доби Київської Русі розташовувалися приватні садиби. Про це свідчать сліди паркана, якісь ями, в заповненні яких знайдено уламки кераміки першої половини ХІІ ст. Виявлено понад 500 артефактів, але найбільшим і найцікавішим об’єктом є підвал будівлі початку ХІІІ ст. Оскільки котлован будівлі повністю не був розкопаний, то не можна впевнено сказати, житловим він був чи господарським. Імовірно, перед нами нижній поверх великої дерев’яної споруди”, – зазначив археолог Ігор Ігнатенко.

У передмонгольську добу котлован підвалу засипали землею зі сміттям. Саме воно і є головним джерелом інформації для науковців. Окрім усіляких уламків горщиків, у споруді знайдено велику кількість фрагментів скляних браслетів – жіночих прикрас кінця ХІІ – початку ХІІІ ст. Траплялися гострильні бруски з каменю, пряслиця – важки на веретено з овруцького шиферу.

Також знайдено кородовані пружинні ножиці та інші предмети із заліза, бронзи та каменю. Розкопки потроху наближаються до перехрестя, коло якого проходила давня Любецька вулиця, тож, можливо, найцікавіші знахідки ще попереду.

Залишити відповідь