П’ятниця, 29 Березня, 2024
Наука

У Греції виявили фрагмент людського черепа віком понад 210 тис. років

Це найдавніші людські останки, знайдені за межами Африки. Осколок черепа був знайдений в печері Апідіма на півострові Мані в південній частині Пелопоннесу.

Про це повідомляє The Guardian.

Якщо вік останків буде підтверджений, то виявиться, що Homo Sapiens прийшли з Африки в Європу більш ніж на 160 тисяч років раніше, ніж вважалося до цього.

Осколок черепа був знайдений під час розкопок печери Апідіма ще в кінці 1970-х років, після чого був переданий в музей в Афінах. Він не викликав великого інтересу, поки дослідники з Тюбінгенського університету (Німеччина) не вирішили перевірити його вік. Вони зробили комп’ютерну томографію осколка, на підставі якої побудували 3D-моделі черепа. В результаті вчені прийшли до висновку, що збереглася задня частина черепа характерна для Homo Sapiens, а не неандертальців, як вважалося раніше.

Наразі учені вважають, що масове розселення людей за межами африканського континенту почалося близько 70 тисяч років тому. Правда, більш стародавні людські останки знаходили поза Африки і раніше – наприклад, в Ізраїлі. Однак, як зазначає The Guardian, це були короткі і невдалі подорожі, оскільки першопрохідці в результаті вимерли.

Залишити відповідь