Неділя, 19 Травня, 2024
ОсвітаУкраїна

В Україні випустили довідник про конфлікт на Донбасі

Видання містить термінологічний словник (наприклад, визначення слів «агресія», «біженець», «воєнний стан» та інші), довідкову інформацію про сфери відповідальності українських органів влади та міжнародних організацій

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) розробило посібник про конфлікт на Донбасі для ЗМІ, громадських діячів, державних службовців і політиків, пише Платформа.

Потреба у створені посібника виникла у зв’язку з тим, що інформаційне поле та медійний простір в Україні перенасичений різними, часом, діаметрально протилежними поняттями, думками та оцінками. Дискусії щодо тих чи інших термінів тривають до сьогодні. Це ускладнює розуміння ситуації – як в середині країни, так і за її межами, а також створює сприятливі умови для ворожих інформаційних впливів.

«Україна сповідує європейські цінності, тому автори посібника орієнтувалися на міжнародне гуманітарне право, яке ґрунтується на повазі до людини. Посібник містить роз’яснення термінологічної бази міжнародного гуманітарного права, але також до нього включено й нову термінологію щодо збройного конфлікту й російської військової агресії. Важливо зазначити, що викладена в посібнику термінологія опирається на українське законодавство, сформоване вже після 2014-го року, та Міжнародне гуманітарне право», – розповідає Вадим Черниш, Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

У посібнику 92 сторінки. Окрім вищеперечисленого, у довіднику є корисні посилання на офіційні сайти міжнародних структур та їхні контакти й актуальна статистика щодо внутрішньо переміщених осіб, зниклих безвісти, загиблих унаслідок війни та інші цифри.

Залишити відповідь