Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

У Зеленського пояснили, чому скликають ВР 18 липня

Зеленський скликає позачергове засідання Верховної Ради на 18 липня для ухвалення 3 законопроектів

Президент України Володимир Зеленський ініціює позачергове засідання Верховної Ради на 18 липня для ухвалення трьох законопроектів: про уточнення підсудності Вищого антикорупційного суду України і зосередження його роботи виключно на топ-корупції, про відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення і про відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Руслан Рябошапка на брифінгу в Києві, передає УНН.

За його словами, Зеленський вимагає від парламенту зібратися якнайшвидше на пленарне засідання, щоб ухвалити, зокрема законопроект № 10426, яким пропонується зосередити Вищий антикорупційний суд виключно на топ-корупції.

Читайте також У Раді зареєстрований законопроект Зеленського про розширення люстрації: хто потрапляє під його дію

«У народних депутатів є достатньо часу, щоб завтра зібратися на це засідання», – заявив Рябошапка.

«Очевидно, що невелика кількість суддів, а в першій інстанції це буде всього 25 суддів, вони елементарно не впораються з великою кількістю справ. Це призведе до того, що інституція, яка є надзвичайно важливою складовою в антикорупційному механізмі, не буде працювати», – сказав він.

За словами Рябошапки, другим законопроектом є відновлення кримінальної відповідальності.

«Другий законопроект стосується незаконного збагачення. Раніше президент говорив, що одним з його ключових пріоритетів є антикорупція. Законопроект щодо відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також щодо запровадження цивільної конфіскації незаконно отриманих доходів є одним з найбільш ефективних інструментів у боротьбі з корупцією. Цей законопроект не був прийнятий раніше, коли його президент вносив до парламенту. Наразі в парламенту є останній шанс виправитись і довести, що він спроможний дати в руки антикорупційним органам ефективні інструменти», – наголосив заступник керівника ОПУ.

«Третій законопроект з’явився у порядку денному президента зовсім нещодавно. Під час однієї з регіональних поїздок глави держави до нього звернулося багато людей, які говорять про те, що з 24 серпня до тих людей, яким не вдалося вчасно розмитнити автомобілі на так званих єврономерах, будуть застосовані дуже значні штрафні санкції. Це може призвести до серйозних проблем з дотриманням прав людини. У зв’язку з цим президент звернувся до парламенту, який відтерімновуватиме застосування штрафних санкцій до тих людей, які не встигнуть розмитнити автомобілі на єврономерах. Пропозиція поки звучить про відтермінування застосування штрафних санкцій на 90 днів», – пояснив Рябошапка.

За його словами, впродовж цих 90 днів нова Верховна Рада та новий уряд запропонують механізм, яким чином врегулювати нарешті цю проблему.

Залишити відповідь