Неділя, 19 Травня, 2024
Політика

СБУ – єдиний інститут, в якому не проводилося жодних реформ

Роками ЄС і США підштовхували владу України взятися за проблеми в СБУ. СБУ звітують перед однією людиною – президентом. І це робить систему дуже політизованою.

Про це повідомляє Politico.

СБУ стала наступницею радянського КДБ і успадкувала від нього свій початковий персонал, структуру і методи дії. Роками її шпигуни виявлялися причетними до низки корупційних скандалів: великих і малих, — а також вбивств і незаконного продажу зброї.

СБУ, в якій працює понад 30 тисяч людей по всій країні, весь цей час лишалася непроникною для реформ. І це має особливо незвичний вигляд, якщо пригадати, що корупція в службі стала всім відомою «таємницею».

«СБУ ніколи не чіпали. Це єдиний інститут, в якому не проводилося жодних реформ», – сказала голова «Центру протидії корупції» Олена Галушка.

Українські чиновники наполягають, що почули цей сигнал і готові реструктурувати СБУ навіть попри великий опір.

«Ми погоджуємося, що Службу безпеки потрібно реформувати», – сказала заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук.

Українські антикорупційні активісти кажуть, що якщо ця реформа не почнеться найближчим часом, тоді дуже вірогідно, що її ніколи не буде. 

Залишити відповідь