П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Суспільство

Наразі 130 громадян України ув’язнено в Росії

В місцях позбавлення волі перебувають 130 громадян України, більшість з них – кримські татари.

Про це повідомила голова правління Центру прав людини “ZMINA” Тетяна Печончик.

“Сьогодні рівень репресій у Криму не знизився, окупаційна влада стала використовувати для цього всю міць системи правоохоронних органів, силовиків, ФСБ, поліцію і замкнула всі ці переслідування на судовій системі, яка вмонтована в загальний маховик репресій”, – заявила Печончик.

Вона додала, що центром прав людини “ZMINA” зафіксовано ряд порушень, коли окупаційна влада, створюючи політично мотивовані справи, переслідує людей за релігійні погляди, громадянську позицію або громадську діяльність.

Загалом, зазначила правозахисниця, наразі в Росії й в окупованому Криму за сфабрикованими обвинуваченнями в місцях позбавлення волі перебувають 130 громадян України, більшість з них – кримські татари.

Тож, по цій групі людей можна сказати, що переслідування в Криму відбуваються за кількома ознаками.

“Це групи людей, які є громадянськими активістами, правозахисниками, громадянськими журналістами, які знаходяться в місцях позбавлення волі саме за свою громадську діяльність”, – сказала правозахисниця.

Наприклад, Емір-Усеїн Куку, який був членом “Контактної групи з прав людини” в Ялті, це Сервер Мустафаєв – координатор “Кримської солідарності”, це громадянські журналісти Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Наріман Мемедемінов та інші активісти руху “Кримська солідарність”, які фактично в умовах відсутності незалежних медіа взяли на себе роль журналістів і намагаються доносити інформацію про те, що відбувається в Криму, створюючи блоги або відеострими в соцмережах, розповіла керівник правозахисного центру.

Печончик сказала, що в умовах, коли Росія зачистила інформаційне поле в Криму та заблокувала близько 30-ти незалежних українських медіа, правозахисники через ООН звертаються до Росії з вимогою негайно припинити переслідування громадянських активістів і журналістів.

“Одна з наших рекомендацій, які ми адресуємо Росії через майданчик ООН, негайно припинити переслідування в будь-якій формі незалежних громадянських журналістів, а також припинити масове блокування українських ЗМІ”, – завершила правозахисниця.

Залишити відповідь