Четвер, 28 Березня, 2024
ЕкологіяСуспільство

ДСНС повідомляє, що тепер в Україні частіше вимірюють рівень радіації після вибуху на полігоні в Росії

Днями у ЗМІ з’явилася інформація щодо підвищеного рівня радіації через надзвичайну ситуацію, яка виникла 8 серпня 2019 року в акваторії Білого моря поблизу населеного пункту Ньонокса Архангельскої області (Російська Федерація).За прогнозними даними радіоактивно забруднені повітряні маси могли гіпотетично досягти території України в ніч з 11 на 12 серпня та охоплювати територію її східних та південно-східних областей. Про це, повідомила 21 серпня Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

У зв’язку з цим, радіометричну мережу гідрометеорологічної служби України переведено в режим підвищеної готовності з почащеним виконанням радіометричних вимірювань .

За даними рятувальників, тепер проводяться наступні дії:

Вимірювання потужності експозиційної дози 4 рази на добу (00:00, 06:00, 09:00, 18:00 UTC);

Вимірювання атмосферних випадів щоденно;

Відбирання атмосферних аерозолів у Києві, Сновську, Чорнобилі, – щодоби по 12 годин.

Так само повідомляється, що до режиму почащених вимірювань були залучені метеостанції Сумської, Харківської, Луганської, Донецької областей. Після проведення додаткового прогнозування 12 серпня, з урахуванням змін погодних умов, до режиму почащених вимірювань долучили Одеську область.

Результати вимірювань в період з 10 по 18 серпня свідчать про те, що радіаційний фон в Україні не зазнав ніяких змін, а саме потужність експозиціної дози на всій території України знаходиться в своїх звичних межах, в повітряних пробах не виявлено додаткових радіонуклідів, які можуть свідчити про проходження над територією України радіоактивно забруднених мас”,- підкреслила прес-служба відомства .

Залишити відповідь