Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

Зеленський подав новий законопроєкт до ВР

Президент України Володимир Зеленський запропонував змінити форму управління НАЗК із колегіального на одноосібне; право призначати і звільняти главу агентства, згідно із законопроєктом, дістане Кабмін

 Необхідно змінити структуру Національного агентства з питань запобігання корупції – перейти з колегіального управління агентством на одноосібне, а також внести поправки до переліку посадових осіб, зобов’язаних подавати електронні декларації. Про це йдеться в законопроєкті №1029 “Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення ефективності інституціонального механізму запобігання корупції”, який президент України Володимир Зеленський 29 серпня подав у Верховну Раду.

Про це інформує «Гордон».

Проєкт передбачає, що керувати діяльністю НАЗК одноосібно буде глава, якого призначає і звільняє Кабінет Міністрів. Зараз керівництво здійснюють колегіально, у керівний орган входить п’ятеро осіб. 

Відповідно до законопроєкту, главу агентства будуть призначати на чотири роки, одна й та сама людина не зможе обіймати цю посаду двічі поспіль. Глава агентства зможе призначити трьох заступників. За його рішенням може бути створено не більше ніж шість територіальних органів НАЗК, територія діяльності яких може не збігатися з адміністративно-територіальним поділом країни.


Законопроєктом передбачено створення уповноважених підрозділів щодо запобігання та виявлення корупції в Офісі президента України, апараті Верховної Ради України, секретаріаті Кабміну, апаратах Ради національної безпеки і оборони, Рахункової палати, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Конституційного Суду, Національного банку, апаратах та територіальних органах міністерств, на державних підприємствах, у місцевих радах, адміністраціях тощо. 


Залишити відповідь