П’ятниця, 29 Березня, 2024
Політика

ВР у четвер розгляне законопроєкт про імпічмент

Верховна Рада планує у четвер, 12 вересня, розглянути законопроєкт про імпічмент Президенту

Про це повідомив перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко під час засідання погоджувальної ради 9 вересня.

“Тиждень тому була нарада, на якій Президент дав ряд доручень, і ми дуже раді, що за цей тиждень нам вдалося в комітетах опрацювати вже частину тих доручень і тих законодавчих актів, які будуть вносити зміни в економічні галузі, у політичному регулюванні. Законопроєкт про особливу процедуру усунення Президента з поста стоїть у порядку денному в четвер — це той самий законопроєкт про імпічмент, про який багато говорилося, але вперше будемо розглядати і голосувати”, – зазначив Корнієнко.

Окрім того, за його словами, із 17 вересня в парламенті мають бути розглянуті антикорупційні ініціативи.

Законопроєкт 1012 “Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)” передбачає, що Верховна Рада може усунути Президента з посади в порядку імпічменту виключно у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Процедура імпічменту ініціюватиметься більшістю народних депутатів від конституційного складу.

Після прийняття рішення про звинувачення Президента Верховна Рада звертатиметься до Конституційного Суду (для отримання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста в порядку імпічменту) та Верховного Суду (для одержання висновку про те, що діяння, в яких звинувачується Президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину).

Залишити відповідь