Четвер, 28 Березня, 2024
Суспільство

Перші цифрові послуги “Держава в смартфоні”, скоро запрацюють впровадження цифрових водійських посвідчень та віртуальних номерних знаків

Кабінет Міністрів України прийняв постанову про впровадження електронного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. А також підтримав проект закону про спрощення процесу присвоєння та видачі номерних знаків.

Про це повідомляють “Урядовий портал“, та прес-служба МВС .

У Кабміні кажуть, що одними з перших елементів “Держави в смартфоні” буде запровадження онлайн-сервісів державних послуг для водіїв у тестовому режимі. Вже незабаром у рамках проекту “Дія” запрацює мобільний додаток з цими послугами.

Це значить, що абсолютно всі водії можуть не носити з собою права кожен день, а власники автомобілів ще і техпаспорти. Це на першому етапі. Потім зроблять так, що і невласники автомобілів зможуть показати техпаспорт в додатку

Повідомляється, що це експериментальний проект, надалі буде розширюватися перелік цифрових послуг.

Міністр внутрішніх справ Аваков зазначив, що наразі підтвердженням наявності у водія права на керування транспортним засобом є посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, технічний опис яких затверджено відповідною постановою Кабінету Міністрів. У разі відсутності при собі цих документів до водія застосовується адміністративне стягнення.

Так само повідомляється, що ще одним нововведенням очікується впровадження віртуальних номерних знаків. Проект закону, який передбачає зміну процесу реєстрації транспортних засобів — максимальне спрощення процесу присвоєння та видачі номерних знаків, підтримав Уряд та згодом його розгляне Верховна Рада.

При реєстрації транспортного засобу людина буде отримувати свідоцтво про його реєстрацію із обраним номерним знаком. Після зможе замовляти у будь-якого виробника потрібний номер. Головна вимога – відповідність номерного знака державному стандарту.

“Наша мета – до 2024 року усі послуги перевести в он-лайн. Уряд ухвалив законопроект, який дозволить замовляти номери на авто через інтернет у будь-якого виробника. Як це працює зараз. При реєстрації транспортних засобів громадянин міг обрати номерний знак винятково з переліку тих, які були в сервісному центрі. Вигравали від цього корупціонери, які «допомагали» обрати «гарний» номер, а також великі монополісти – виробники номерів. З ухваленням проекту це зміниться “, – наголосив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Залишити відповідь