Субота, 20 Квітня, 2024
Суспільство

Президент України може відновити військовий призов з 18 років

Про повернення призиву на строкову службу з 18 років заговорили в штабі Командування Сухопутних військ. Ініціативу Управління персоналу штабу підтримали в Генштабі ЗСУ

Відповідна пропозиція прозвучала на робочій нараді в Офісі президента.

Начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковник Микола Качаненко пояснив, чому потрібно повернути призов з 18 років. Його коментар наводить Армія Inform.

До Генерального штабу Збройних Сил направили пропозиції підвищити відповідальність призовників за ухилення від військової служби. Наразі закон передбачає штраф за неявку за повісткою в сумі 225 грн. За ухилення від військової служби передбачено покарання у вигляді обмеження волі. Найсуворішим випадком може стати вирок у вигляді умовного покарання. Тому, вважає підполковник Качаненко, окремим призовникам вигідніше бути умовно засудженими, ніж служити у війську.

Офіцер зауважив на розбіжності між законом “Про військовий обов’язок і військову службу” та президентським Указом про призов. У законодавчому документі йдеться, що призову на строкову службу підлягають громадяни, яким “виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку”. А відповідно до останніх президентських указів, призивали громадян з 20 років.

Качаненко вважає, що така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію. Адже юнаки після закінчення базового навчального закладу починають влаштовувати особисте життя.

“Хтось починає працювати, хтось заводить сім’ю. І в подальшому хлопець розглядає службу в армії як небажану. Нещодавно побував на нараді в Офісі президента під головуванням одного з заступників керівника Офісу, де озвучили пропозицію призивати до війська з 18 років, як того вимагає закон. У письмовому вигляді така пропозиція надійшла і від Генштабу ЗСУ. Отже, є сподівання, що наступний Указ президента про призов громадян на строкову службу відповідатиме Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” і юнаків знову призиватимуть до війська з 18 років. “, – розповів військовий.

Залишити відповідь