Понеділок, 13 Травня, 2024
Суспільство

Зеленський видав указ про створення Ради з питань свободи слова та захисту журналістів

Фото: Володимир Зеленський / Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський видав указ під №808 / 2019, яким постановив утворити Раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при президенті.

Зеленський постановив утворити цю раду відповідно до оприлюдненого в середу на сайті президента указу, з метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, налагодження ефективної взаємодії державних органів, засобів масової інформації, інститутів громадянського суспільства, зокрема щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів.

Відповідно до пункту 28 частини першої статті 106 Конституції України, президент постановив утворити Раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при Президентові України.

Крім цього голова держави постановив визнати такими, що втратили чинність укази його попередника :

Указ Президента України від 23 лютого 2016 року № 61 «Про Раду з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова»;

Указ Президента України від 12 грудня 2016 року № 552 «Про зміни у складі Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова»;

Указ Президента України від 15 грудня 2017 року № 421 «Про зміни у складі Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова».

Склад Ради буде формуватися з числа фахівців інформаційної сфери, зокрема журналістів, які мають значний досвід професійної діяльності, вчених, експертів з відповідних питань, представників засобів масової інформації, а також представників громадських об’єднань та міжнародних організацій, діяльність яких стосується питань свободи слова та захисту журналістів.

Секретарем , за згодою, призначається громадський діяч Вадим Міський, а членами – відомі юристи, редактори, журналісти, продюсери та громадські діячі, серед яких Наталія Влащенко, Павло Єлізаров, Світлана Остапа, Сергій Toмілeнко та інші.

Залишити відповідь