П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Нідерланди звинуватили Росію в порушенні конвенції про екстрадицію

Російська сторона в порушення Європейської конвенції про видачу правопорушників свідомо дозволила Володимиру Цемаху опинитися за межами Росії.

Про це повідомили в прокуратурі Нідерландів, передає DW.

Прокуратура Нідерландів звинуватила Росію у тому, що та “свідомо дозволила” Володимиру Цемаху залишити російську територію. Як йдеться в оприлюдненому в понеділок, 2 грудня, повідомленні прокуратури, російська сторона зробила це всупереч офіційному запиту Нідерландів про арешт з метою подальшої екстрадиції Цемаха.

Самого Цемаха слідчі підозрюють у причетності до збиття літака Boeing, що летів рейсом MH17. У прокуратурі зазначили, що розслідування стосовно його ролі в катастрофі літака все ще триває. Дозволивши Цемаху залишити територію РФ, російська влада фактично порушила Європейську конвенцію про видачу правопорушників, йдеться в повідомленні. Росія не видає своїх громадян, але Цемах має українське громадянство, тому перешкод для його екстрадиції не було, наголосили в прокуратурі Нідерландів.

Там також зазначили, що 19 листопада отримали повідомлення від російської сторони про те, що запит на арешт Цемаха не може бути виконаний, оскільки невідоме його місцеперебування на території РФ. Згідно з повідомленнями ЗМІ, Цемах повернувся до свого місця проживання на Сході України, звідки його не можна екстрадувати, кажуть нідерландські слідчі.

“Державна прокуратура прийшла до висновку, що Росія свідомо дозволила пану Цемаху залишити територію Російскої Федерації та відмовилася виконати запит Нідерландів. Хоча відповідно до Європейської конвенції про видачу правопорушників зобов’язана була це зробити”, – наголосили в прокуратурі. 

Залишити відповідь