П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Зеленський підписав рішення РНБО про посилення енергетичної безпеки України

Президент України Володимир Зеленський у понеділок, 2 грудня, підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки».

Про це повідомляється на сайті президента.

Уряд зобов’язаний врегулювати питання визначення обсягів страхового запасу природного газу на 2020 рік, забезпечити перегляд Енергетичної стратегії України на період до 2035 року, опрацювати питання щодо забезпечення енергетичної стійкості України та прийняти відповідне рішення.

Кабміну доручено протягом першого півріччя 2020 року ввести механізми стимулювання енергоефективності та економного використання енергетичних ресурсів усіма категоріями споживачів, а також забезпечити розробку до 1 січня 2021 року дорожньої карти переходу на розрахунки за природний газ за енергетичними показниками.

Крім того, Кабмін повинен опрацювати питання диверсифікації джерел і маршрутів поставок нафти, нафтопродуктів, природного і скрапленого газу, вугілля антрацитових марок, передбачивши поставки з одного джерела не більше 30% від загальних обсягів поставок.

Серед інших доручень Кабміну – розробити комплекс заходів щодо нейтралізації негативного впливу на економіку України в результаті обмежувальних заходів РФ, зокрема, щодо товарів, заборонених і обмежених для вивозу з Росії в Україну (серед них вугілля, нафта і нафтопродукти, – ред.).

Уряд повинен також організувати перевірки стану дотримання в 2017-2019 роках вимог законодавства в сфері видобутку, постачання і реалізації вугілля та природного газу, зокрема, для забезпечення природним газом населення, ТЕЦ і теплокомуненерго, за результатами яких вжити відповідні заходи реагування.

Згідно з документом, контроль за виконанням рішення покладено на секретаря РНБО Олексія Данилова. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Крім того, Зеленський своїм указом також скасував два виданих в 2014 році укази, в тому числі від 1 травня, яким «Нафтогазу України» було доручено подати в міжнародний арбітраж у разі, якщо російська сторона відмовиться постачати газ за зниженою ціною, що діяла в лютому-березні 2014 року .

Залишити відповідь