П’ятниця, 29 Березня, 2024
Суспільство

Верховна Рада ухвалила закон про надання добровольцям статусу УБД

За ухвалення закону проголосували 329 народний депутат при мінімально необхідних 226.

Верховна Рада на засіданні в середу, 4 грудня, 329 голосами узаконила надання добровольцям статусу учасника бойових дій.

У пояснювальній записці зазначається, що держава гарантує право на статус ветерана війни певній категорії осіб, які в складі добровольчих формувань, які не увійшли до складу офіційних військових формувань (ЗСУ, Нацгвардії та інших силових структур), брали безпосередню участь в антитерористичній операції. У той же час, отримати статус учасника бойових дій такі особи досі не можуть. Вони залишаються соціально незахищеними і позбавлені відповідних державних гарантій і пільг, незважаючи на те, що де-факто вищевказана категорія військових є учасниками бойових дій.

Законом доповнюється добровольцями перелік осіб, які не менше 30 календарних днів (підряд або в сукупності за весь час перебування на Донбасі) брали участь в АТО у взаємодії з українською армією і силовими структурами. Це положення не поширюється на волонтерів.

Рішення про надання статусу УБД приймається міжвідомчою комісією. Підставою для надання відповідного статусу добровольцям є наступні документи: довідка від військової частини про період безпосередньої участі в бойових діях у рамках антитерористичної операції; виписка з наказу Антитерористичного центру при Службі безпеки України про залучення особи до АТО, або витяг з наказу Генерального штабу ЗС України, або виписки з наказів командувача Об’єднаними силами, командирів оперативно-тактичних угруповань про прибуття (відбуття) в (з) район(у) АТО.

У разі неможливості надати вищезазначені документи, для визначення воїна добровольцем, який брав участь в АТО поза складом ЗСУ, необхідні свідчення не менше трьох свідків. Така ж умова і для підтвердження отримання поранення, контузії чи іншого ушкодження. Відзначається, що враховуються свідчення тих осіб, які вже мають статус УБД і документальне підтвердження участі в АТО саме в той період, за який вони свідчать щодо добровольця.

Залишити відповідь