Середа, 15 Травня, 2024
Суспільство

Андрій Антоненко підозрюваний у справі організації вбивства Шеремета відправлений під варту

Фото: Андрій Антонеко під час суду / НВ-Дмитро Бобрицький

Печерський районний суд відправив під арешт військового, музиканта Андрія Антонеко Riffmastera. Який є підозрюваним в організації вбивстві журналіста Павла Шеремета. 

За даними слідства, Антоненко був організатором вбивства і залучив до нього Юлію Кузьменко хірурга з Охматдиту і військову медсестру Яну Дугар, яким вже раніше було обрано запобіжний захід.

Правоохоронці вважають, що Антоненко захопившись радикальними ультранаціоналістичними ідеями вирішив створити організоване озброєне угрупування, щоб скоїти вбивство журналіста Павла Шеремета 20 липня 2016.

За версію слідства, Антоненко, взявши на себе функції організатора та керівника угруповання, здійснював загальне керівництво діями всіх учасників групи: розподілив між ними ролі, керував діями членів групи, підшукав і придбав бойові припаси та інші знаряддя і засоби необхідні для вчинення вбивства, забезпечив учасників групи транспортом, встановлював час вчинення злочину, здійснював збір та аналіз інформації про Шеремета. Він та інші фігуранти начебто спостерігали за Павлом, місцем його стоянки, камерами спостереження неподалік будинку.

Прокуратура клопотала про арешт на два місяці, без можливості внесення застави, наголошуючи на ризиках втечі, тиску на свідків, знищення речових доказів та ухиляння від слідства. Захист Антоненка заперечував проти задоволення клопотання.

Антоненко повідомив, що він не схожий на ту людину, яка вказана на відео, а також, що про Шеремета дізнався тільки під час обшуків.

 “Відносно моїх правих і лівих уподобань, як зазначено було у повідомленні. Я народився в єврейському районі, я наполовину єврей, у мене дід польський єврей. Ви несвідомо, своїм висновком упередженим уже нанесли образу мені особисто і моїй сім’ї…Є людина, знята на відео 16-го року, до якої намагаються мене причепити… Я з 13-го року ношу бороду цільну, вона або довша, або вона коротша, але вона суцільна. Людина у відео носить борідку форми “еспаньйолка”, із вибритими повністю щоками.У мене є декілька особливостей, які мене відрізняють від багатьох людей. У мене плечі трошки покаті, трошки видовжена шия, що геть не стикається з людиною, яка виглядає там. Плюс ще один момент – вуха. Мої вуха зламані, бо я займаюсь боротьбою, там людина з ціленькими вушками. І ще один момент, характерна риса – мої рику, вони вкриті татуюваннями. Якщо подивитись на людину на відео, то там геть цього немає.Я буду співпрацювати. Забов’язуюсь надавати повне сприяння, будь-яку інформацію, з’являтися на вказаний час, що на виклики, що на допити, на будь-які вимоги…”-сказав підозрюваний.

Захист надав суду відзнаки АТОвця та характеристики на нього. Зокрема, про готовність взяти Антоненка на поруки заявили музикант Сашко Положинський, депутат Яна Зінкевич.

Але в підсумку, суд вирішив застосувати до підозрюваного Антоненка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 08.02.2019, без можливості внесення застави .

Залишити відповідь