П’ятниця, 29 Березня, 2024
Економіка

Нафтогаз в січні отримав від російського Газпрому майже $600 мільйонів

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” в січні отримав від російського “Газпрому” 578,4 мільйона доларів за забезпечення послуг з транзиту газу з грудня по лютий.

Про це повідомив виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

“У січні “Нафтогаз” отримав 239,5 мільйона доларів за транзит в грудні, а також 175,1 мільйона доларів передоплати за січень та 163,8 мільйона доларів за лютий. Загалом 578,4 мільйона доларів”, – написав він.

За його словами, така сума становить майже третину доходів держбюджету за січень 2020 року. Але якби під час переговорів з “Газпромом” українська сторона не відмовилася від нового позову в арбітраж в обмін на новий контракт, то “Нафтогаз” отримав лише 239,5 мільйона доларів, і це був би останній платіж за транзит.

Вітренко підкреслив важливість закладеного в новому контракті принципу “качай або плати”, оскільки фактично прокачані через Україну обсяги газу набагато менше, ніж сплачені “Газпромом”.

“Річ у тому, що раніше “Газпром” платив лише за фактично транспортовано обсяги, а вони становили лише 46% від законтрактованих. А ось у новому контракті вже діє принцип “качай або плати”. Іншими словами, якщо порівняти з попереднім контрактом, із-за дії цього принципу в січні 2020 року фактична ставка транзиту газу для “Газпрому” була більш ніж у два рази вище, ніж у грудні 2019 року”, – пояснив топ-менеджер НАК.

Залишити відповідь