П’ятниця, 29 Березня, 2024
Здоров'я

Люди з депресією використовують депресивні меми для лікування

Люди з депресією віддають перевагу тим мемам, які стосуються їхнього досвіду стосовно психічного здоров’я.

Про це повідомляє Nature.

Дослідники хотіли дізнатися, як депресія впливає на сприйняття інтернет-мемів. Фахівці опитали 200 людей віком від 18 до 56 років. Після того, як фахівці розгрупували учасників за станом психічного здоров’я, вчені зосередили свою увагу на тих особах з депресією. Загалом, з добровольців лише у 43 людей були значні депресивні синдроми. 

Згодом учасникам продемонстрували серію депресивних та нейтральних інтернет-мемів, після чого кожен мем попросили оцінити за п’ятибальною шкалою. Цікаво, що депресивна група оцінила депресивні меми веселіше, ніж недепресивна група. Що ще важливіше, депресивна група також вважала, що ці меми можуть бути використані для поліпшення настрою інших людей, які страждають на депресію.

На те, як обидві групи сприйняли меми, впливало те, як вони контролювали свої емоції. На думку фахівців, це підтверджує думку, що люди з депресією мають інше, “темніше” почуття гумору. Під час дослідження виявилось, що депресивні люди, які намагаються контролювати свої емоції, найчастіше насолоджуються депресивними мемами. Вчені підозрюють, що такі меми допомагають їм змінювати негативні думки й почуття, дозволяючи сформувати іншу картину переживань.

Для депресивних людей темний гумор та депресивні меми можуть виступати формою когнітивної переоцінки. Когнітивна переоцінка – це коли людина змінює своє тлумачення певної події чи ситуації, яка сталася. У той час як більшість людей можуть змінити спосіб сприйняття негативної думки, зосереджуючись на позитивних речах, депресивні люди порівнюють свої негативні думки та почуття з тим, що “могло б бути й гірше”.

Таким чином, меми можуть допомогти людині з депресією бачити ситуацію по-різному, а також змінити спосіб погляду на негативні думки та досвід. Варто зауважити, що не всі депресивні люди використовують темний гумор – у деяких людей з цим захворюванням просто відрізняється його форма та подача.

Залишити відповідь