Вівторок, 16 Квітня, 2024
Економіка

Уповільнення економіки наприкінці 2019 року було очікуваним в уряді

В останньому кварталі 2019 року економіка України зросла на 1,5% проти аналогічного періоду попереднього року, при тому, що у попередній квартал 2019 року зростання валового внутрішнього продукту склало 4,1%. В уряді пояснили причини.

Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

«Насамперед, такі очікування були сформовані не зовсім типовими термінами збору врожаю зернових та інших культур. Тепла погода призвела до ранніх зборів, у результаті чого на відміну від того ж 2018 року основний збір врожаю зернових прийшовся на третій квартал», — пояснюють в уряді.

Крім цього, рекордно скорочувалося виробництво у металургії (через торговельні війни США та Китаю, падіння світових цін на металургію та зміцнення гривні). Падіння у секторі енергетики пояснюють теплою погодою: електростанції виробляли менше енергії, бо українці її все одно не споживали.

У Мінекономіки зазначають, що погані умови на світових та внутрішньому ринках спонукали низку товаровиробників проводити модернізацію виробництва: капітальні інвестиції у 2019 році зросли до 2,3 мільярда доларів або на 70% проти 2018 року.

«Поточні та майбутні інвестиції мають забезпечити все більше і більше таких конкурентних виробництв. І ми вже спостерігаємо перші позитивні відгуки економіки», — зазначають у Мінекономіки, додаючи, що на початку 2020 року відновила зростання металургія, зокрема зросли обсяги виробництва сталі, чавуну та прокату.

Залишити відповідь