П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Парламент Нової Зеландії скасовав кримінальну відповідальність за аборти

Wellington, North Island, Wellington, New Zealand, Australasia

Парламент Нової Зеландії підтримав закон, який скасовує кримінальну відповідальність за аборти. Законопроєкт розглядає аборти як питання охорони здоров’я, а не як злочин.

Про це повідомляє Reuters.

Під час третього читання закону за декриміналізацію проголосували 68 представників парламенту, проти – 51. Тепер відповідний документ мають передати генерал-губернатору країни для отримання королівської санкції.

Новий закон модернізує закони про аборти, які діють в країні з 1977 року, і пропонує жінці отримати доступ до абортів до 20 тижнів вагітності за порадою лікаря. Після 20 тижнів вагітній жінці знадобиться згода двох лікарів щодо того, що аборт доцільний.

За старим законом аборт у Новій Зеландії був правопорушенням, і жінка могла законно зробити аборт, лише якщо два лікарі засвідчили, що продовження вагітності призведе до небезпеки для її психічного чи фізичного здоров’я.

«Понад сорок років аборт є єдиною медичною процедурою, яка вважається злочином у Новій Зеландії. Але відтепер аборти будуть справедливо розглядатися як питання охорони здоров’я», — заявив міністр юстиції Ендрю Літтл після ухвалення закону.

Підтримка цього законопроєкту розглядається як перемога лівоцентристської партії прем’єр-міністерки Ясінди Ардерн перед виборами. Декриміналізація абортів була однією з обіцянок кампанії Ардерн, коли її обрали прем’єркою у 2017 році, але плани зміни законів були відкладені, оскільки депутати сперечалися щодо законопроєкту.

Залишити відповідь