Четвер, 25 Квітня, 2024
Економіка

Енергетична криза в Україні: ціни на нафту стрімко падають

На торгах 23 березня сировина марки Brent коштує $25,62, Urals – $18,64

Це залежить від трьох країн – РФ, Америки та Саудівської Аравії. Про це  розповів президент Центру глобалістики “Стратегія XXI століття” Михайло Гончар, передає Gazeta.ua.

“Процес падіння цін перейшов у некеровану стадію. Усі дають різні прогнози. Видається досить реальним падіння до 10 доларів за барель. Нинішні ціни – ситуативний стан. Встановлена вартість на торгах – середня на рік. Тому розмови про те, що обвал нафтового ринку сильно б’є по Росії перебільшені. Щоб удар дійсно був потужним, низькі ціни мають триматись кілька років. Перед розпадом Радянського Союзу вартість палива була рекордно низькою шість років”, – розповідає Михайло Гончар.

“Є троє ключових енергетичних гравців у світі – США, Саудівська Аравія та Росія. Америка досі імпортує нафту, але здійснили сланцеву революцію і скоро задовольнять не тільки свої потреби, а й почнуть продавати. Розклад сил залежить від того, хто з ким скооперується з цих трьох країн. Після 2014 року почали дружити Росія і Саудівська Аравія. На базі їхньої дружби виник ОПЕК+. Тоді вони диктували зростання ціни на нафту на світовому ринку. Протягом двох років це давало непоганий результат для обох країн. Зараз цей альянс зруйнований”, – доповнює Гончар.

Ризики для України: після падіння цін на нафту подешевшає й інша сировина.

“Україна має сировинноорієнтовану економіку, тож ризикуємо втратити частину експортних надходжень, наприклад, з продажу металу. Агропродукції це сильно не торкнеться. Можливе зниження на кілька відсотків, але не більше. Їжа потрібна завжди, на неї буде попит. Усе залежатиме від того, який зберемо урожай цьогоріч. Аномальна тепла і безсніжна зима може сильно понизити рівень врожайності. Щоб нівелювати ці ризик, треба розвивати внутрішній ринок і зменшувати залежність від експортних надходжень”, – підсумовує Михайло гончар.

Залишити відповідь