Субота, 11 Травня, 2024
Політика

Верхня палата парламенту Польщі прийняла так званий “Антикризовий щит”

AppleMark

“Антикризовий щит” – це програма дій для підтримки економіки країни на суму 212 млрд злотих (понад 45 млрд євро).

Про це повідомив маршалок Сенату Томаш Гродзький.

Сенат Польщі вніс 104 поправки до закону, скасовуючи, зокрема, зміни, які пропонувалися Сеймом у виборчому кодексі, але залишаючи положення, якими на час епідемії та 30 днів після неї продовжуються дозвільні документи на перебування і роботу іноземців, у тому числі й українців, в Польщі.

“З огляду на очікування поляків, сенатори зробити певний вибір і під час цього засідання внесли лише ті поправки, які вважали ключовими… Сенатори усунули із закону положення, які не стосуються боротьби з коронавірусом”,- заявив Гродзький.

Він додав, що верхня палата планувала внести 2 тис. поправок до цього закону, але оскільки антикризову програму потрібно прийняти якомога швидше, то вони зупинилися лише на понад 100 з них.

Зокрема, Сенат скасував у законі поправку до виборчого кодексу країни, яка запроваджувала кореспонденційне голосування особами, які перебувають на карантині або які мають понад 60 років.

Загалом, антикризовий пакет у Польщі складатиметься з п’яти основних блоків: захисту робочих місць, підтримки системи охорони здоров’я, безпеки фінансової системи, підтримки підприємництва, а також розвитку інвестицій в публічному секторі.

У світлі внесення змін до Антикризової програми у Сенаті, закон знову повернеться на розгляд до нижньої палати парламенту РП. Позачергове засідання Сейму у цій справі відбудеться у вівторок. Очікується, що після його прийняття “Антикризовий щит” відразу підпише президент Польщі.

Залишити відповідь