Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

Маас розкритикував США, Китай та Угорщину за реагування на пандемію коронавірусу

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас розкритикував США, Китай та Угорщину за реагування на пандемію коронавірусу.

Про це повідомляє Der Spiegel.

“Китай деякою мірою запровадив дуже авторитарні заходи, а в Сполучених Штатах цей вірус довгий час недооцінювали. Це дві крайності, жодна з яких не може бути прикладом для Європи”, – сказав Маас.

Він застеріг від того, щоб беззастережно приймати китайський наратив, нібито авторитарні системи краще відреагували на коронавірусну кризу, ніж демократії. 

“Не потрібна авторитарна система, щоб залишатися дієздатним у кризі. Заходи в Європі показали, що ліберальні демократії можуть також вводити рішучі заходи”, – сказав глава німецької дипломатії.

Маас розкритикував американський уряд за те, що багато заходів той ухвалив занадто пізно. Він висловив надію, що коронавірусна криза в США призведе до фундаментального переосмислення міжнародних відносин.

“Подивимося, якою мірою підхід американського уряду призведе до дискусії, чи дійсно працює модель “Америка передусім”, – сказав Маас.

За його словами, агресивна торгова політика Трампа могла сприяти відсутності необхідного захисного обладнання в США. 

Маас також розкритикував надзвичайні заходи, введені в Угорщині, як непропорційні, в тому числі тому, що вони не обмежені в часі”. Він наполягає, аби виплата коштів ЄС в майбутньому залежала від “дотримання основоположних принципів верховенства права”. 

“Крім декларацій і заяв, ми повинні подумати про конкретні інструменти в ЄС. Ми не можемо просто ігнорувати це, якщо верховенство права підірвано”, – сказав міністр закордонних справ Німеччини.

Залишити відповідь