Четвер, 28 Березня, 2024
Суспільство

Російські соц мережі:СБУ пропонує продовжити санкції щодо “Одноклассників” та “ВКонтакте”

Служба безпеки України пропонує продовжити санкції щодо російських соціальних мереж “Одноклассники» та «ВКонтакте” ще на 3 роки. Відповідні пропозиції Голова Служби Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України.

Кіберфахівці Служби проаналізували, що за період дії санкцій українських користувачів у цих соцмережах поменшало у 3 рази. І це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

Протягом 2017-2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах “Одноклассники” і “ВКонтакте”. З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах.

“Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому”, – переконаний Голова СБУ Іван Баканов.

Кіберфахівці СБУ відзначають сплеск активності агітаторів, троле- і  ботоферм у російських соцмережах. Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, наближенням Великодня і травневих свят. За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із вказаних соцмереж.

Залишити відповідь