Субота, 20 Квітня, 2024
Політика

Голова Єврокомісії переконана, що загроза розпаду ЄС позаду

Урсула фон дер Ляєн визнає, що на початку пандемії коронавірусу ЄС зіткнувся з реальною загрозою розпаду, але переконана, що наразі ця загроза залишилася позаду.

Про це повідомила вона в інтерв’ю Bild.

«На початку був дуже високий ризик, що це розірве Євросоюз. Солідарності бракувало, всі просто дивилися на свої проблеми, кордони закривалися без узгодження…Сьогодні воля пройти через це разом повернулася. Є рішення, які були неймовірні ще півроку тому. Це підвищує почуття спільності та впевненості», – заявила фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що більшість країн ЄС вжили надзвичайних заходів, що в умовах кризи є, в принципі, добре. Але, продовжила політик, «заходи повинні бути пропорційними, обмеженими у часі та демократично контролюватися». У разі, «якщо обмеження виходять за рамки дозволеного», як це наразі відбувається в Угорщині, і чим ЄС дуже стурбований, голова ЄК готова діяти.

Найближчими днями Єврокомісія, повідомила її очільниця, представить рекомендації щодо того, як можна виходити з надзвичайних заходів – дуже обережно, крок за кроком. У рекомендаціях не буде названо жодних дат, оскільки країни-члени перебувають на дуже різних стадіях пандемії, і кожна країна має вирішувати щодо строків сама.

Що стосується розробки вакцини, то 2 з 3 найперспективніших команд, які над цим працюють, базуються в Європі і планують незабаром розпочати клінічні випробування, поінформувала президент ЄК. Вона сподіваєся, що вакцина буде розроблена до кінця року. Щоб після цього вакцинацію можна було швидко провести, Брюссель вже веде переговори з виробниками про глобальні виробничі потужності.

Фон дер Ляєн порадила не будувати планів на літні відпустки, адже «наразі ніхто не може зробити надійних прогнозів на липень та серпень».

Залишити відповідь