Четвер, 25 Квітня, 2024
Суспільство

Пожежі в Чорнобилі: В зоні ЧАЕС ситуація критична вогонь наближається до сховищ з радіовідходами

Фото:Ярослав Ємельяненко Facebook

Ситуація критична, пожежа в Чорнобильській зоні знаходиться в двох кілометрах від сховищ з високоактивними радіоактивними відходами.

Про це повідомив в Facebook директор Chornobyl Tour Ярослав Ємельяненко.

“Зараз вогонь дістався Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів «Підлісний», де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС”,- повідомив Ємельяненко.

За його словами, чорнобильські пожежі тушать вже десятий день, а вогонь, не дивлячись на роботу рятувальників, вільно переміщується за вітром, та зараз дістався міста Прип’ять та найнебезпечніших об’єктів Зони відчуження.

“Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це ок. І те, що ця серія підпалів, за всіма юридичними ознаками, є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни та стане міжнародним – це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів та журналістів”,- написав Ємельяненко.

Він додав, що терміново звертається до Офісу президента України та Володимира Зеленського, Дениса Шмигаля, Антона Геращенка, Арсена Авакова, Миколи Чечоткіна. 

“Досить робити вигляд, що все ок! Скажіть людям, що реально відбувається з пожежею”,-підкреслив директор Chornobyl Tour.

У той же час, прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження на сторінці у Facebook повідомляє.

У зоні відчуження спостерігаються верхові пожежі.О 18.45 надійшла інформація, що в с. Розсоха триває верхова пожежа, що прийшла з с. Старі Соколи.

Також, верхова пожежа спостерігається у р-н. с. Крива гора, що на Лівому березі Прип’яті.

Пожежу, яка була між ставом – охолоджувачем та річкою Прип’ять погасили. Також, погасили вогонь, який дійшов до відкритого розпридільчого пристрою.

Поліція затрамала чоловіка, який може мати відношення до підпалу у р-н. с. Старі Соколи.