П’ятниця, 29 Березня, 2024
Економіка

Близько 30 банків оголосили про надання кредитних канікул своїм клієнтам

Пільговий режим кредитування передбачає не припинення виплати відсотків, а лише їх відтермінування на час карантину.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

“Банки продовжують оголошувати кредитні канікули для своїх позичальників під час карантину. Про можливість реструктуризації кредитів публічно оголосили вже майже три десятки банків”, – йдеться у повідомленні.

Банки можуть звільнити клієнтів від повернення основної суми кредиту на час карантину. Тобто, сам термін виплати кредиту продовжується. При цьому банки не припиняють нараховувати відсотки, адже паралельно вони нараховують відсотки за депозитами іншим клієнтам. Однак сплатити відсотки можна буде вже після карантину. Штрафи та пені на період карантину заборонені законом.

У складних випадках, клієнтам може бути запропонована капіталізація відсоткових платежів. У НБУ зазначають, що капіталізація дозволить бізнесу залишатися ліквідним, а фізичним особам – підтримувати необхідний рівень поточного споживання.

Порядок надання кредитних канікул залежатиме від конкретних випадків та домовленостей клієнту з банком. Реструктуризації підлягають кредити, які без прострочок обслуговувалися позичальниками до 1 березня 2020 року. Пільговий режим за кредитом можуть отримати громадяни та компанії, які мають фінансові труднощі через карантин, хто повністю або частково втратив дохід та роботу.

Залишити відповідь