Четвер, 16 Травня, 2024
Політика

Президент Італії Серджіо Маттарелла на тлі коаліційної кризи розпустив парламент

Президент Італії Серджіо Маттарелла після того, як Маріо Драгі вдруге подав прохання про відставку з поста прем’єр-міністра на тлі коаліційної кризи, розпустив парламент країни. Про це повідомляє пресслужба президента Італії. У канцелярії Маттарелли повідомили, що президент Італії, заслухавши голів двох гілок парламенту, відповідно до статті 88 Конституції підписав указ про розпуск Сенату та Палати депутатів, пише Ліга.

Італійське видання Rai повідомляє, що можливі три дати дострокових виборів: 18 вересня, 25 вересня або 2 жовтня. Джерела в уряді повідомляють, що обговорюється перша.

Сьогодні Драгі вдруге подав у відставку, і президент “прийняв до уваги” прохання.

Драгі вже подавав у відставку минулого тижня. Він це зробив після того, як партнер із коаліції, популістський Рух п’яти зірок, не підтримав вотум довіри щодо боротьби з високою вартістю життя.

Маттарелла тоді відмовив Драгі у відставці та закликав його звернутися до парламенту, щоб зрозуміти – чи зможе він зберегти широку коаліцію до парламентських виборів, які заплановані на початок 2023 року.

Після цього Драгі виступив у Сенаті та закликав до єдності перед проблемами – від війни в Україні до соціальної нерівності та цін. Однак Рух п’яти зірок знову не підтримав його, також відмовилися голосувати й інші коаліційні партнери – партія експрем’єра Сільвіо Берлусконі Вперед, Італія та права Ліга. Хоч Драгі і виграв голосування щодо довіри у парламенті, керівна коаліція дефакто розпалася.

Залишити відповідь