Четвер, 28 Березня, 2024
ПодіїСвіт

Ердоган пригрозив Греції “високою ціною” у випадку провокацій

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав Грецію не “заходити надто далеко” на тлі загострення напруженості через територіальні суперечки між двома союзниками щодо НАТО.

Про це Ердоган заявив у суботу, виступаючи в провінції Самсун на узбережжі Чорного моря, пише “Європейська правда” .

“Якщо продовжите нинішній курс (провокацій), то заплатите високу ціну. Хочу сказати Афінам лише одне: не забувайте про Ізмір!”, – сказав Ердоган.

Так він нагадав про історію 100-річної давнини, коли грецькі війська були вибиті із захоплених земель Анатолії, в тому числі з Ізміру, армією під командуванням Мустафи Кемаля Ататюрка.

“Туреччину не зупинить факт окупації Егейських островів Грецією. У потрібний час ми зробимо кроки. Це може статися несподівано і будь-якої з ночей”, – попередив Ердоган.

Уряд Туреччини роздратований нарощуванням грецької військової могутності на островах біля її узбережжя, західною військовою підтримкою Греції і зростаючою військовою присутністю США в грецьких прикордонних містах. 

Хоча і Греція, і Туреччина є членами НАТО, між ними десятиліттями тривають суперечки щодо низки питань, зокрема територіальних претензій в Егейському морі й тамтешнього повітряного простору.

В останні тижні Анкара звинувачувала Афіни в кількох інцидентах, пов’язаних із дією її авіації в регіоні Середземного моря. Це дало турецькому президенту Реджепу Таїпу Ердогану назвати дії Греції “ворожими”.

Напруженість у відносинах між двома сусідами посилилася цього тижня після того, як Греція поскаржилась до НАТО з проханням видалити повідомлення у Твіттері сухопутного командування союзників, присвячене святкуванню 100-річчя перемоги Туреччини 30 серпня. Туреччина відзначає цю дату щороку, щоб пам’ятати про фактичне закінчення своєї війни за незалежність у 1922 році, коли вона перемогла грецьку армію.

Залишити відповідь