Четвер, 28 Березня, 2024
ВійнаРуzкій мірСвіт

Польський урядовець розповів про нові атаки російської пропаганди

Російські пропагандисти запроваджують нові маніпулятивні тези проти Польщі, українців і колективного Заходу. На них у своїх твітах звернув увагу заступник міністра координатора спеціальних служб й уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин. Пропонуємо ознайомитися з його узагальненими висновками про роботу роспропаганди, передає ЗІФ.

Частка пропагандистських атак на Польщу в інформаційній війні Росії проти Заходу зростає. Кремль прагне зламати волю вільного світу підтримувати Україну, проштовхнути маніпулятивну картину російської агресії та розпалити недовіру між поляками й українцями.

Російська пропаганда робить усе можливе, щоби зміцнити фальшивий міф про росію, яка перебуває в ізоляції Заходу. З цією метою зображує Польщу як непередбачуваного лідера антиросійського фронту, поширює дезінформацію про плани РП захопити Західну Україну і звинувачує Варшаву в мілітаризації.

Як брехливо стверджує Кремль, це НАТО (на чолі зі США) втягнуло росію у війну, а Україна є полем бою, і саме НАТО продовжує війну – за допомогою таких «яструбів», як Польща та країни Балтії. – постачаючи Україні танки та найманців.

Останнім часом представники найвищого, стратегічного рівня російської пропаганди – президент путін, кремлівський речник пєсков, російський глава МЗС лавров – особливо активно й особисто брали участь у посиленні антизахідних настроїв, у тому числі наративів проти Польщі.

Із метою створення фальшивого уявлення про Польщу пропаганда росії нещодавно використала історичний ревізіонізм. Пролунали звинувачення Польщі у початку Другої світової війни та неправдиві припущення, що довоєнна влада Польщі проводила провокаційну політику щодо Німеччини і гнобила німецьку меншість.

Ця спроба російської пропаганди, використовуючи історичний ревізіонізм, знайшла підтримку деяких кіл у Німеччині. ЗМІ, пов’язане з проросійською партією AfD (популістська «Альтернатива для Німеччини», – ЗІФ), опублікувало великий дезінформаційний матеріал, що поширював подібну брехню про причетність Польщі до початку Другої світової війни.

У той же час, мабуть скоординованими зусиллями, невеликі засоби масової інформації, які діяли в інформаційному просторі Німеччини, поширювали дезінформацію про те, що західні території Польщі є німецькими за походженням і що Німеччина втратила їх.

Окрім історичного ревізіонізму, кремль нещодавно використав ще один інструмент впливу, що сягає часів холодної війни, а саме інспірацію пацифістських протестів. У Польщі та на Заході з’являються антивоєнні групи, які вимагають припинити західні постачання для України.

В інформаційному просторі Польщі триває спільна операція росії зі збору розвідданих та інформаційної війни, яка має на меті підірвати польсько-українські відносини. Розповсюджуються фальшиві електронні листи, офіційні листи, флаєри, що закликають поляків повідомляти владі про біженців з України.

Водночас поширюється дезінформація про підготовку Києва до призову в українську армію біженців, які знайшли притулок у Польщі, або про їх можливу депортацію. Крім того, Кремль продовжує протиставляти поляків та українців.

Останнім часом білоруська пропаганда зосереджена на тому, щоби представити Польщу як країну, військовий потенціал якої низький і який вичерпується через допомогу Україні. Причиною цієї дезінформації стали повідомлення деяких ЗМІ в Польщі про скорочення чисельності польської армії.

Незважаючи на вищесказане, білоруські пропагандисти продовжують представляти Польщу як розпалювача війни в регіоні, діяльність якої становить постійну загрозу Білорусі та Росії. Зусилля обох режимів у веденні антипольської інформаційної війни залишаються узгодженими і взаємодоповнюючими.

Залишити відповідь