Вівторок, 23 Квітня, 2024
ВійнаПодіїРуzкій мірСвітУкраїна

Російські «калибри» для удару по Україні пролетіли через повітряний простір Румунії – в очікуванні реакції НАТО / Карта

Російські крилаті ракети “Калибр” для удару по Україні пролетіли через повітряний простір Румунії – в очікуванні реакції НАТО (оновлено)
Російські «Калибр» для удару по Україні пролетіли через повітряний простір Румунії – в очікуванні реакції НАТО
Після того, як РФ використала повітряний простір країни НАТО для ракетного удару по Україні, все що потрібно від Альянсу – проявити щось більше ніж просто “занепокоїтись”

Те що було лише питанням часу трапилось, випущені з російських кораблів крилаті ракети “Калибр” пролетіли над територією країни НАТО – Румунії, повідомляє Black Sea News.

Це сталось під час чергової ракетної атаки рашистів по Україні 10 лютого близько о 10:33. Про це офіційно повідомлено Генеральним штабом ЗСУ. До цього ці ракети порушили повітряний простір Молдови.

Зазначається, що це дійсно було лише питанням часу, бо РФ вже постійно прокладає маршрути своїх ракет через Молдову. Більше того, наприкінці 2022 року крилаті ракети Х-55 з імітатором ядерного заряду збивали у 40 км від кордону з Румунією.

І хоча навряд мова йде про те, що крилаті ракети знаходились у повітряному просторі Румунії довгий час, але сам факт використання повітряного простору члена НАТО для ракетної атаки – це не “дзвіночок”, а справжній “набат”, який не можуть не почути в Альянсі.

Більше того, регулярне використання повітряного простору Молдови досі залишається без відповіді з боку Заходу, в той час, коли сама країна на має ефективних засобів ППО для знищення цих ракет.

Водночас у випадку Румунії, то її повітряний простір – це те, що охороняється, в першу чергу, повітряним патрулем літаків союзників по НАТО – Air Policing. Наразі функцію охорони повітряного простору країни мають виконувати літаки повітряних сил Італії та Іспанії, їх чергування розпочалось 9 грудня 2022 року.

Більше того, лише 26 лютого у Румунії пройшли спільні повітряні навчання Франції, Італії, Румунії, Іспанії, Туреччини та США. А у самій країні тепер базуються одразу три літаки НАТО E-3 AWACS.
Тобто в цьому випадку питання не тільки в тому, що РФ порушила повітряний простір країни НАТО, а те, що сили Альянсу мали у будь-якому випадку забезпечити його недоторканість. І хоча можливо довго дискутувати над тим, скільки часу та на скільки кілометрів російська ракета залетіла на територію Румунії, у будь-якому випадку зараз у Кремлі це “згодують” населенню під видом “НАТО тремтить перед РФ”.

Особливо розуміючи, що навряд від Альянсу в цій ситуації можливо очікувати щось більше за “занепокоєння”. Бо, об’єктивно, на жаль, доволі сумнівним вбачається абсолютно логічне рішення союзників розповсюдити зону свого контролю на повітряний простір тієї ж самої Молдови, або створити над Чорним морем безполітну зону безпеки.

Хоча саме такі кроки – єдине що може бути адекватною відповіддю на дії Кремля, який відчувши слабину буде давити на це місце й далі.

Згодом Міноборони Румунії заявило, що система ППО країни не зафіксувало порушення свого повітряного простору і найближча точка маршруту крилатої ракети РФ, яка перебувала у повітряному просторі Молдови становила 35 км. Більше того зазначили, що ракету “вели”, перебуваючи у власному повітряному просторі.

У будь-якому випадку очікуємо додаткове оновлення інформації, додає видання.

Залишити відповідь