Четвер, 18 Квітня, 2024
СвітУкраїна

Європа має бути зацікпвлена в українській агропродукції

У цьому контексті міністр в ефірі Польського радіо акцентував на необхідності створення іншого маршруту для продуктів з України, ніж через Чорне море, передає Польське радіо.

Війна в Україні – це європейська війна, і тому має бути створений механізм, через який українська продукція потрапляла б до Європи. На цьому наголосив Міністр сільського господарства Роберт Телюс

У цьому контексті міністр в ефірі Польського радіо акцентував на необхідності створення іншого маршруту для продуктів з України, ніж через Чорне море.

«Якщо ми сьогодні не створимо інструменти, які дозволять цим українським продуктам з’явитися по всій Європі, ми провалимо іспит. Тому що цей чорноморський шлях потихеньку закривається. Там постійно триватимуть політичні ігри. Маємо розуміти, що буде європейський шлях, сухопутна дорога, через Польщу, і якщо ми створимо хороші механізми, які дозволять цим продуктам подорожувати всередині Європи, тоді Європа може реально на цьому заробити», – сказав Роберт Телус.

Міністр зазначив, що невеликі обсяги зерна з України потрапляють до Польщі, але ситуація контрольована.

«Ми знаємо, що певні обсяги потрапляють до Польщі, але це контракти, укладені до 2 травня. Фактично це зерно, яке стояло на кордоні до 15 квітня, тому що тоді ми зупинили кордон. Було проведено тривале дослідження. У четвер минулого тижня надійшло 16 тисяч тонн цього зерна, а вчора – 19 тисяч тонн».

Міністр висловив сподівання, що заборону на імпорт зерна з України буде продовжено після 5 червня.

Залишити відповідь