Четвер, 25 Квітня, 2024
В КиєвіКультураМузика

«Шлях гідності». Як його бачать музиканти

На відзначення 5-ї річниці початку Євромайдану/Революції Гідності в концертному залі Українського дому відбувся концерт. Концертна програма «Шлях гідності» (диригент – Вікторія Жадько) за участю солістів Національної опери, Національної академічної заслуженої хорової капели «Думка» та Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру містила дві частини Симфонії №3 Бориса Лятошинського, а також знамениту «Оду до радості» Людвіга ван Бетховена, яка є мелодією офіційного гімну Європейського Союзу.

На концерті були присутні представники організаторів: директор Музею Революції гідності Ігор Пошивайло, голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович , директор Національного музею голодомору Олеся Стасюк, режисер дійства Сергій Проскурня.

Відкрив концерт колись «голос Майдану», а нині міністр культури Євген Нищук, нагадавши, як у часи Майдану «ми сюди ходили грітися». Він підкреслив: дуже важливо, щоб спорідненість із часів Майдану залишала високий градус пам’яті, постійної відповідальності, взаємодопомоги, бажання іти разом у дуже важливих речах.

На сьогоднішньому концерті фактично відбулося дві прем’єри. «Симфонія №3 Бориса Лятошинського, який символізує історичний шлях України, зазнала репресій у 1951 році, і лише один раз за життя (на прем’єрі) Лятошинський це почув, – говорить режисер програми Сергій Проскурня. – А сьогодні пролунало дві частини цього твору у першому, авторському варіанті – до того, як комуністи примусили його переписати цю музику».

Виконання Симфонії №3 супроводжувалося відео на заднику сцени – на тлі мапи Украхни змінювали один одного портрети історичних постатей в історії України, починаючи з Аскольда і Діра й закінчуючи Стусом. «Ми показали далеко не всі портрети видатних українців, які символізують оцей шлях гідності, які і є втіленням гідності – за життя свого і після життя, які, власне, є прикладом для всіх українців», – говорить Сергій Проскурня.

Другою прем’єрою було виконання «Оди радості» з текстом українською мовою, що виконувався на Євромайдані 28 листопада 2013 року. Тоді роздрукували п’ять тисяч текстів, і молодь та старші учасники Революції гідності виконували цей твій Бетховена. Подивившись відеозапис флешмобу, слухачі мали можливість почути «Оду радості» у професійному виконанні. Цього разу відеоряд, який супроводжувалася гра оркестру, містив фотографії часів Революції гідності.

Залишити відповідь