Неділя, 26 Травня, 2024
АвторськеСуспільство

Інтернет – голосування за склад Громадської ради при Мінветеранів обере тих, хто працюватиме в інтересах ветеранів, – активісти

Сьогодні існує небезпідставний скепсис щодо діяльності громадських рад при виконавчих органах державної влади. Адже вони, зазвичай, більше саботували участь в роботі державних органів виконавчої влади і лобіювали чиїсь інтереси, аніж приносили користь . Це відбувалось і також завдяки неякісному наповненню складів цих громадських  органів, що проходило часто в кулуарному форматі. Тому ініціативна група по створенню Громадської ради при Міністерстві ветеранів підтримала пропозицію  провести вибори до її складу шляхом електронного голосування.

Про це заявили учасники групи під час брифінгу 15 січня цього року у Києві.

Вони пояснили, як відбуватиметься процедура реєстрації кандидатів до Громадської ради, а також розповіли про процедуру електронного голосування для її обрання.

На думку одного з учасників «підготовчої команди» , Дмитра Шатровського, це буде відкритий і прозорий процес, в якому громадськість зможе обрати до складу ради людей, яким вони довіряють і які заслуговують цієї довіри, завдяки своїм справам на благо суспільства. Такий соціально активний склад ради буде ефективним і зможе посилити результативність  роботи міністерства. Що зможе поліпшити якість життя простих ветеранів.

«Головна задача громадської ради – бути містком між ветеранською спільнотою, тими, хто та працює з ветеранами та, власне, самим міністерством . Членами ради можуть бути не тільки ветерани, а й представники тих організацій, які працюють з ветеранами, а також представники незалежних медіа. Не мають права бути учасниками держслужбовці і на жаль військовослужбовці, а також члени виборних органів державної влади», – підкреслив член ініціативної групи Віталій Кузьменко.

Рішення запровадити інтернет-голосування для обрання членів ради активісти пояснили намаганням обрати тих представників громадських організацій, які тісно спілкуються з представниками ветеранського середовища та розуміють їх потреби.

«Такий формат обрання відтворює реальну репрезентативність того чи іншого інституту громадського суспільства чи його конкретного кандидата», – зауважив Володимир Фльонц, член ініціативної групи та голова ГО «Електронна демократія».

Він нагадав, що  Громадська рада є консультативно – дорадчим  органом, який створюється при міністерстві і склад якої оновлюється кожні два роки. Вона має сприяти у формуванні і проведенні державної політики органів виконавчої влади. Крім того вона здійснює громадський контроль за діяльністю державного органу, при якому створюється.

За його словами, громадські  ради з моменту свого заснування пережили декілька реінкарнацій. Спочатку до участі в них залучалися практично всі заявники і в деяких випадках вони розросталися до 200 -300 членів, що робило їх абсолютно неефективними. Після цього на законодавчому рівні кількісний склад було обмежено до 35 осіб. Але при їх формуванні виникло одразу декілька проблем. Зокрема певні ініціативні групи орієнтувалися більше на профільність організацій, заявлену в статутних документах, а не на фактичну їх діяльність. В іншому випадку перевагу в голосуванні на установчих зборах отримували організації, які мали більшу кількість зв’язків серед інших ГО і , таким чином, вибиралися за рахунок взаємної підтримки.

З 2015 року за ініціативі Ради громадського контролю при НАБУ був започаткований формат інтернет –голосування при виборах до Громадських рад. Це найбільш демократична форма, яка дає можливість брати участь у таких виборах усім громадянам України і вибрати тих кандидатів, які насправді відомі своїм вагомим внеском в житті суспільства у вибраному напрямку їх діяльності.

Практика застосування такої форми голосування вже показала свою ефективність у формуванні якісного складу нових громадських рад, що одразу позначилось на результативності їх роботи.

Володимир Фльонц також відзначив три головні принципи такого голосування::

По – перше, голосування має бути максимально простим і ви маєте витратити на цю процедуру не більше 5 хвилин. Для участі в ньому лише потрібно мати адресу української електронної пошти і номер телефону вітчизняного мобільного оператора.

По –друге , система голосування має бути абсолютно відкритою. Весь код системи від самого початку її створення опублікований і будь-хто з технічною освітою має можливість до неї зайти і перевірити як вона працює, рахує і зберігає ваші голоси.

По – третє, в ній діє принцип відкритого протоколу, отже голосування – не таємне. Під час голосування ви самі можете побачити як ваш голос записаний і після закінчення голосування одразу відкривається вся база голосів, де кожен бажаючий самостійно може перевірити підсумки голосування. При цьому є можливість паралельно  моніторити систему на предмет масових «вкидів».

Де-юре буде лічильна комісія, але вона зможе лише зафіксувати і затвердити результати он-лайн голосування.

Юрій Стеценко, який відповідає за прийом документів на участь в установчих зборах  Громадської ради, повідомив , що документи приймаються як в паперовому , так і в електронному вигляді  у робочі дні з 9 до 18 години у приміщенні поки діючої Держслужби у справах ветеранів на Музейному провулку ,12 з 8 до 28 січня нинішнього року. На 15 січня в електронному вигляді було подано 30 заяв, в паперовому – лише дві.

В електронній формі документи подаються для того, щоб при он-лайн голосуванні всі бажаючі могли ознайомитися з досье кандидатів.

Для участі в установчих зборах необхідно подати до ініціативної групи заяву у довільній формі, підписану уповноваженою особою керівного органу інституту громадянського суспільства, – пояснив Стеценко.

До заяви обов’язково додаються:

рішення, прийняте у порядку, встановленому установчими документами інституту громадянського суспільства, про делегування для участі в установчих зборах представника, який одночасно є кандидатом на обрання до складу громадської ради;

біографічна довідка делегованого представника інституту громадянського суспільства із зазначенням його прізвища, імені, по батькові, посади, місця роботи, посади в інституті громадянського суспільства, контактної інформації;

копія виписки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій та витяг зі статуту (положення) інституту громадянського суспільства щодо цілей і завдань його діяльності, засвідчені в установленому порядку;

інформація про отримання інститутом громадянського суспільства, як власником бази персональних даних його членів, згоди делегованого ним представника на обробку його персональних даних;

інформація про результати діяльності інституту громадянського суспільства (відомості про проведені заходи, реалізовані проекти, виконані програми, друковані видання, подання інститутом громадянського суспільства відповідному органу письмових обґрунтованих пропозицій і зауважень з питань формування та реалізації державної політики у відповідній сфері та інформування про них громадськості тощо) протягом року до дня подання заяви (у разі, коли інститут громадянського суспільства працює менш ніж рік – за період діяльності);

відомості про місце перебування та адресу електронної пошти інституту громадянського суспільства, номер контактного телефону.

Рекомендується також додати до заяви:

кольорове фото в електронній формі (розміром не менше 300х300 точок), гіперпосилання на сторінку кандидата в соціальних мережах (за наявності), гіперпосилання на сторінку з інформацією про кандидата на веб-сайті інституту громадянського суспільства (за наявності);

мотиваційний лист, в якому викладаються мотиви бути обраним до складу Громадської ради та напрями діяльності у її складі;

податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій за останній рік (з відміткою податкової або квитанцією, що підтверджує подання звітності);

посилання на офіційний веб-сайт інституту громадянського суспільства та офіційної сторінки в соціальних мережах (за наявності).

При цьому Віталій Кузменко попередив, що при оформленні заявки кандидатів в он -лайні потрібно завантажувати скан -копіі в PDF форматі обсягом не більше 2 МВ, бо як показала практика, документи більшого обсягу створюють технічні труднощі з реєстрацією.  А максимальний об’єм файлу з документами в цілому не повинен перевищувати 10 МВ.  Вже після прийняття електронної форми документів потрібно подати оригінали документів на Музейному провулку , 12.

Дані кандидатів,  допущених до участі в Установчих зборах і які зареєструються  до початку їх проведення 28 лютого, будуть опубліковані на он-лайн платформі для інтернет – голосування, яке буде проходити протягом 24 годин.

Перелік необхідних документів можна знайти на сайті Міністерства у справах ветеранів, а також на відповідній сторінці у Facebook.

Залишити відповідь