Четвер, 16 Травня, 2024
НаукаЦікаве

Створено нову футуристичну тканину з розумними властивостями

Одяг і взуття зможуть автоматично налаштовувати рівень обігріву і охолодження, в залежності від оточуючих температурних умов і особливостей роботи самого організму

Про це повідомляє SlashGear.

Розробка різних розумних матеріалів є дійсно важливим пріоритетом не тільки для фахівців з матеріального інженерингу, але також для всіх економічних агентів, що мають справу з одягом як з товаром.

До дивовижного, за мірками сучасної фізики, результату йдуть фахівці з Університету Меріленда. Наприклад: одяг і взуття, що зможе автоматично налаштовувати рівень обігріву і охолодження, в залежності від оточуючих температурних умов і особливостей роботи самого організму.

Вони представили дійсно цікавий концепт такої тканини, яка вміє автоматично адаптуватися під внутрішні та зовнішні температурні чинники свого носія і тим самим здійснювати або обігрів, або охолодження. Поки що відомо, що сама тканина складена з еластичного неназваного матеріалу з застосуванням покриття з металу-провідника, що представляє собою спеціальний тип інженерної пряжі. Завдяки своїм унікальним та керованим властивостями, такий матеріал може служити одночасно як ізолятор, так і провідник.

Поки що не відомо як саме фахівці здійснюють інженерний контроль даного матеріалу, однак можна припустити той факт, що швидше за все це пов’язано з самою можливістю тканини зчитувати радіаційне тепло, що надає людське тіло – таким чином розпізнаючи, коли носій відчуває спеку або холод.

Стає зрозуміло, що подібна розробка обов’язково знайде своє місце в найширшому сегменті застосування.

Залишити відповідь