Вівторок, 12 Березня, 2024
Економіка

На Закарпатті збитки внаслідок руйнівного паводку перевищують 150 млн грн

Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій попередньо класифікувала паводок на Закарпатті надзвичайною ситуацією регіонального рівня. 

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної державної адміністрації.

За попередніми даними, збитки від стихії водному господарству становлять близько 100 млн грн, а приватному сільському господарству – близько 50 млн грн. За даними прес-служби, у неділю в ОДА під головуванням в.о. голови Ярослава Галаса відбулося позапланове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Єдине питання, що розглядалося, – проходження паводка і ліквідація його наслідків.

«Стихійне лихо зачепило 94 населені пункти в десяти районах Закарпатя. Паводкова хвиля остаточно ще не залишила область, більш того, наступного тижня – у вівторок і середу – прогнозуються зливи, які можуть спричинити нові підтоплення локального характеру. Однак рівень води в річках, які протікають у зонах ризику (в першу чергу низинна течія Боржави на Іршавщині та Виноградівщині) почав знижуватися», – йшлося на засіданні.

Зазначається що про точну суму завданих збитків можна буде говорити після документування всіх пошкоджених об’єктів. Але за попередніми даними, для ліквідації наслідків паводка тільки управлінню водних ресурсів необхідно близько 100 мл грн.

Йдеться про гідротехнічні споруди, берегоукріплення, дамби тощо. Крім того, приблизні збитки сільському господарству в приватному секторі (підтоплені тепличні господарства на Іршавщині та Виноградівщині) орієнтовно перевищують 50 мн грн. Ці цифри будуть уточнюватися в процесі роботи комісій, які підраховують завдану шкоду.

В ОДА також уточнили, що регіональна комісія ТЕБ та НС одноголосно прийняла рішення попередньо класифікувати теперішній паводок надзвичайною ситуацією природнього характеру регіонального рівня. Це рішення дає підстави для звернення в Кабінет Міністрів із проханням виділити кошти для ліквідації наслідків стихії з резервного фонду держбюджету.

Залишити відповідь