П’ятниця, 29 Березня, 2024
Екологія

На Дніпропетровщині збільшилась кількість змій

Однією з причин такого нашестя науковці називають зміну клімату

У багатотисячному Дніпрі їх бачать не лише біля водойм, а й посеред забудованого центру – біля офісів, ресторанів, в машинах, будинках та біля багатоповерхівок.

Спеціальний підрозділ ДСНС чи не щодня виїздить на виклик, аби впіймати чергову змію.

Нашестя змій у Дніпрі

Змію у дворі однієї з багатоповерхівок у спальному районі Дніпра знайшов безпритульний кіт, розповідає Віктор Боговін. Чоловіку вдалося відзняти на телефон непрохану гостю.

“Це була степова гадюка, додому вже прийшли, в інтернеті подивився. Порівняв зовнішній вигляд – так, це вона і була. Кота відігнали, змія ретирувалася в зарості кущі. Далі сусіди вирубали цей хащ, який служив шляхом”, – розповідає чоловік. 

Рептилій бачать і в суцільно забудованому та заасфальтованому центрі міста. Працівники одного з офісних центрів побачили змію на порозі.

Рятувальники відзначають: викликів через плазунів стало значно більше. Нещодавно виявили змію у приватному будинку, ще одну впіймали біля супермаркету. 

Фахівці констатують, плазунів стає більше через зміну клімату. Їхня популяція ростиме і далі.

Герпетолог Віктор Гассо говорить: “Виходить, що більш південні види просуваються на північ, тобто для них складаються більш сприятливі умови, тобто ми дійсно за ці 30 років побачили просування змій на північ і відповідно на їх шляху зустрівся місто Дніпро”.

Залишити відповідь