Четвер, 25 Квітня, 2024
Екологія

Фінський стартап виробляє їжу з вуглекислого газу

Така їжа у 100 разів безпечніша для клімату

Про це повідомляє Платформа.

Фінський стартап під назвою Solar Foods перетворює CO2 на їжу, яка може слугувати альтернативою протеїну. Найближчими роками вони планують почати масове виробництво та постачати її до магазинів. 

Solar Foods використовує поновлювані джерела енергії і вуглекислий газ, що забруднює нашу атмосферу, для створення альтернативного протеїну – Solein. Компанія наголошує, що альтернатива у 100 разів безпечніша для клімату, аніж інші джерела білку, навіть якщо це рослини. 

Якщо вдасться організувати масове використання технології, то вона зможе вирішити питання руйнівного впливу нинішніх сільськогосподарських технік на довкілля та дати можливість виробляти продукти харчування там, де традиційні технології не працюють. 

Щоб створити Solein, Solar Foods починає з розділення молекул води на водень і кисень за використання відновлюваної енергії. Потім водень поєднують із СО2 та додають калій, натрій й інші поживні речовини. Тоді суміш згодовують мікробам, які і створюють їстівний інгредієнт.

Речовина виглядає як пшенична мука та містить близько 20-25% вуглеводів, від 5 до 10% жирів і 50% білків.

Результат пошуку зображень за запитом "Фінський стартап виробляє їжу з вуглекислого газу"

«Виробництво Solein не потребує сільського господарства, не вимагає орних земель чи зрошення та не обмежене кліматичними умовами. Його можна виробляти в будь-якій точці світу, навіть у тих місцях, де звичайне виробництво білків ніколи не було можливим», – розповіли Solar Foods.

Нині компанія збирає дані для отримання ліцензії на харчові продукти від ЄС пізніше цього року, а масове виробництво та продаж вона планує розпочати 2021 року.

Залишити відповідь